5 Sebab Kenapa Wanita Perlukan Omega-3


Assalamualaikum & Hi!

Jom ketahui 5 sebab kenapa wanita memerlukan Omega-3.


[1]

Sebab pertama:

Membantu wanita untuk menghadapi gejala datang bulan/senggugut dengan lebih relax, cool dan steady.

Syafa yakin ramai wanita rasa tak selesa atau kejang setiap kali datang bulan, betul? (Ref: Dysmenorrhea). Gejala ini disebabkan oleh contraction yang sangat kuat di bahagian uterus yang dirangsang oleh prostaglandins (cecair dalam badan yang bersangkut paut dengan inflammation/keradangan).

Kajian menunjukkan Omega-3 yang sangat dikenali dengan sifatnya yang anti-radang dapat membantu melegakan simptom tersebut setiap kali datang bulan tu.

Ada juga mereka yang jenis mood swing (
termasuk korang kan?). Kajian juga menunjukkan Omega-3 boleh membantu untuk relaxkan mood swing tu dengan cara mengawal hormon dan sekaligus seimbangkan mood happy kita!

[2]


Sebab kedua:

Wanita memerlukan Omega-3 dan ini berkait rapat dengan Rheumatoid Arthritis (RA). 

Kenapa?

Statistik menunjukkan wanita yang mengalami simptom RA lebih ramai berbanding lelaki.

Ada diantara mereka mengambil Omega-3 dalam ikhtiar mengurangkan keradangan (Ref: Joint Pain) dan rasa 'ketat' kat sendi.

Walau apa pun kesihatan sendi ni sebenarnya sangat penting dijaga sejak usia muda dan dapatkan nasihat doktor ya untuk setiap masalah yang dihadapi!

[3]


Sebab ketiga:

Wanita memerlukan Omega-3 bagi membantu melindungi diri mereka daripada risiko Osteoporosis.

Mengikut statistik, wanita lebih terdedah kepada risiko osteoporosis disebabkan oleh penurunan hormon estrogen semasa menopause!

Dalam satu study/review (Ref: A systematic review of omega-3 and osteoporosis published in the British Journal of Nutrition in 2012) menunjukkan efek signifikan Omega-3 ke atas ketumpatan mineral tulang. Namun begitu, pengambilan supplemen kaya dengan kalsium dalam masa yang sama boleh membantu meringankan risiko Osteoporosis.

[4]


Sebab keempat:

Wanita memerlukan Omega-3 berkait dengan kanser!

Ada bukti (Ref to: Study on How Disease Spreads and Can Be Controlled
menunjukkan makan ikan mengurangkan risiko kanser payudara; kemungkinan ada peningkatan dalam pengambilan Omega-3 dalam pemakanan mereka!

(Ref: Dietitians from Department of Nutrition and Dietetics​ at KK Women's and Children's Hospital​ (KKH), a member of the SingHealth​ ​group)

Tiada kajian lanjut atas claim ini namun sebaiknya boleh ke tambah pengambilan ikan atau sumber Omega-3 dalam diet pemakanan seharian anda untuk kesihatan yang menyeluruh.

[5]


Sebab kelima:

Wanita memerlukan Omega-3 untuk Mood Happy Sokmo!


Wahh ni yang syok sebab zaman sekarang ramai betul yang under depression/stress, betul? Eh bukan awak kan? Awak ambil Omega-3 kan 😆



Sebenarnya ada kajian ke atas Omega-3 yang menunjukkan kesan positif terhadap masalah depression. (Ref: Journal of Clinical Psychiatry, omega-3 supplements were found to be effective against major depression (but not anxiety disorders))



Stress boleh dikawal melalui pengawalan makanan harian yang seimbang dan dengan bersenam secara rutin.

Best kan Omega-3?

Supplemen Shaklee yang mengandungi Omega-3 adalah OmegaGuard.



Hubungi Syafa untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


SYAHIRAH BAHRUM
Whatsapp : 014-5344858
Your Shaklee Independent Distributor

FOLLOW OFFICIAL INSTAGRAM SHAKLEE

@SYAFA_SHAKLEE


Tahniah & terima kasih kerana memilih Shaklee bagi meningkatkan tahap kesihatan anda sekeluarga.

2 comments

  1. Baru tahu kelebihan omega 3 ni. selalu ingat baik utk kesihatan je, uhuhu

    ReplyDelete